Bij gevechten tussen soennieten en sjiieten in het zuiden van Libanon zijn zondag zeker drie mensen om het leven gekomen en vijf gewond geraakt. Door de burgeroorlog in het naburige Syrië nemen ook in Libanon de spanningen toe.
De gevechten woedden in Sidon tussen aanhangers van de soennitische sjeik Ahmad al-Assir en leden van de sjiitische Hezbollah. Ze braken uit nadat in Sidon spandoeken waren opgehangen ter gelegenheid van Ashoura, een jaarlijkse, tien dagen durende rouwperiode van de sjiieten die komende donderdag begint.
De meeste soennieten in Libanon steunen de oppositie in Syrië, terwijl de meeste sjiieten aan de kant van president Bashar Assad staan.

Bij de gevechten kwamen volgens Libanese functionarissen een lijfwacht en een aanhanger van Al-Assir om het leven, evenals een Egyptische jongen die toevallig in de buurt was. Onder de gewonden was een commandant van Hezbollah.

De Libanese premier Najib Mikati maande de partijen tot kalmte en zelfbeheersing en liet weten dat niemand veiligheidsproblemen moet veroorzaken 'in deze gevoelige periode'. Minister van binnenlandse zaken Marwan Charbel toog naar Sidon om met de lokale veiligheidscommandanten te overleggen. Hij waarschuwde dat het leger 'het vuur zal openen op iedereen die wapens draagt'.
Al-Assir heeft zich ontpopt als een van de felste critici van Hezbollah en Assad en heeft herhaaldelijk aangedrongen op de ontwapening van de sjiitische groep.


Bron: Novum