Damascus staat toe dat Koerdische rebellen Syrië kiezen als uitvalsbasis voor aanvallen op Turkije. Dat heeft het Turkse ministerie van binnenlandse zaken woensdag gezegd. De banden tussen Turkije en Syrië verslechteren in rap tempo.
Uit rapporten van de Turkse inlichtingendiensten blijkt dat Syrië 'oogluikend' toestaat dat de rebellen zichzelf vestigen in gebieden dicht bij de Turkse grens. De rebellen zouden horen tot de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Sommige dorpen zouden zelfs volledig in handen van de PKK zijn.
In een interview met de Turkse tv-zender NTV verklaarde de Turkse minister van binnenlandse zaken Idris Naim Sahin dat het besluit van Damascus een wraakoefening is tegen Turkije. Ankara heeft eerder de Syrische president Bashar Assad opgeroepen af te treden.
Tot 1998 woonden er veel PKK-strijders in Syrië. Hieraan kwam een einde toen Turkije dreigde met militair ingrijpen. Damascus werkte sindsdien samen met Turkije in de strijd tegen de PKK. Aan de samenwerking kwam een einde toen de betrekkingen tussen de twee landen bekoelden.

Novum