Het parlement van Turkije heeft donderdag toestemming gegeven voor militair optreden tegen Syrië. De aangenomen wet maakt het mogelijk dat Turkije unilateraal, zonder dat zijn westerse of Arabische bondgenoten betrokken worden, kan reageren op Syrische vijandelijkheden. Het is dezelfde bepaling die militair optreden tegen Koerdische rebellen in Noord-Irak mogelijk maakt.
Turkije zei eerder op de dag niet de intentie te hebben Syrië de oorlog te verklaren. Volgens vicepremier Besir Atalay gaat het dan ook niet om een oorlogsverklaring, maar geeft het besluit van het parlement Turkije het recht toekomstige Syrische aanvallen met militaire middelen te beantwoorden. De aangenomen wet heeft 'afschrikwekkende kwaliteiten', aldus Atalay. Wel benadrukte hij dat samenwerking met de internationale gemeenschap de 'hoogste prioriteit' heeft.
Het Turkse leger nam voor de tweede opeenvolgende dag Syrische doelen onder vuur, meldden staatsmedia. Woensdag voerde Turkije ook beschietingen uit nadat een Turkse grensstad was getroffen door een granaat. Die werd vermoedelijk vanuit Syrië afgevuurd door Syrische militairen die tegen rebellen vechten. Vijf Turkse burgers kwamen om het leven.

Novum