Het Turkse parlement heeft donderdag ingestemd met de verlenging van een wet waaronder het leger operaties kan uitvoeren tegen Koerdische rebellen in het noorden van Irak. Het nieuwe mandaat geldt voor een jaar.

Turkije valt in het noorden van Irak geregeld bases aan van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De rebellen strijden voor autonomie in het zuiden van Turkije. De betrekkingen tussen Turkije en Irak zijn echter verslechterd en Bagdad heeft te kennen gegeven dat het militaire acties op zijn grondgebied niet zal tolereren.
Ali al-Moussawi, woordvoerder van de Iraakse premier Nouri al-Maliki, noemde de stemming in het parlement een ‘inmenging in zaken van buurlanden’. “Het Turkse parlement zou zich bezig moeten houden met en stemmen over binnenlandse aangelegenheden die de Turkse bevolking aangaan in plaats van zich te mengen in de zaken van een soevereine staat zoals Irak.”
Turkije op zijn beurt is van mening dat het Turkse leger wel moet ingrijpen, omdat de regering in Bagdad noch de autonome Koerdische regio van Irak in staat is om aanvallen van de PKK op Turkse doelen te voorkomen.

Novum