Turkije heeft vrijdag gepleit voor een bestand tijdens het islamitische offerfeest Eid al-Adha in Syrië.
Minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu zei dat zowel de Syrische regeringstroepen als de opstandelingen de vijandelijkheden moeten staken, 'op zijn minst' tijdens de drie dagen dat het feest wordt gevierd. Eid al-Adha begint op 26 oktober. Davutoglu zei te hopen dat de strijdende Syrische partijen niet slechts tijdens het offerfeest een bestand in acht nemen, maar tot afspraken kunnen komen over een veel langer durend staakt-het-vuren.
Eerder heeft de speciale Syrië-gezant Lakhdar Brahimi al opgeroepen tot een offerfeestbestand in Syrië. Brahimi deed een beroep op het bewind van president Bashar Assad om het initiatief te nemen. Ook Davutoglu vindt dat het regime het voortouw dient te nemen.


Damascus heeft gezegd een bestand te willen, maar niet te weten met wie dat moet worden gesloten, omdat de rebellen onderling verdeeld zijn en geen duidelijke leiders hebben. De Syrische staatskrant Al-Thawra stelde dat het ontbreekt aan een vereende leiding die namens de rebellen een bestand zou kunnen sluiten en zijn handtekening zou kunnen zetten onder de bepalingen van een staakt-het-vuren.

© Novum 2012