Een vuurwerkverbod zoals GroenLinks dat voorstelt gaat voor de PvdA, VVD en PVV veel te ver. Zij stellen dat de overlastgevers juist hard moeten worden aangepakt en dat anderen daar niet de dupe van mogen worden.

"Ik zou het enorm jammer vinden als er zo'n verbod zou komen", zei PVV-Kamerlid Barry Madlener zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Volgens hem moet je 'natuurlijk zicht houden op overlast' maar is een verbod niet de oplossing. "GroenLinks gaat hierin te ver", vindt hij. "Een aantal verpest het voor de rest."

Ook Kamerleden Mei Li Vos (PvdA) en Mark Verheijen (VVD) vinden dat overlastgevers hard moeten worden bestraft. Volgens Vos laten de laatste verkoopcijfers nog eens zien hoe belangrijk vuurwerk voor de mensen is. "Ik vind het zelf een takkenherrie en vind het verbazend dat er zoveel wordt uitgegeven. We zitten in een crisis, maar het vuurwerkgeld loopt dit jaar op tot tachtig miljoen."

In tegenstelling tot Vos houdt Madlener juist wel bijzonder van vuurwerk. Volgens hem hoort het bij de jaarwisseling. "Ik vind het gezellig, ik houd er van."

Vijftien lokale fracties startten vorige week een meldpunt voor vuurwerkoverlast. Sinds de lancering kwamen er meer dan 35 duizend klachten binnen.

'Vuurwerkverbod GroenLinks gaat te ver' (Foto: Novum)


Bron: Novum