Dat melden de GroenLinks-fracties van Rotterdam en Den Haag zondag op basis van een onderzoek van peil.nl. Een jaar geleden was een krappe meerderheid van 53 procent nog tegen een verbod.
De ondervraagden vinden de overlast en talrijke gewonden niet opwegen tegen het knalgenot. Ruim de helft vindt dat consumentenvuurwerk plaats moet maken voor professionele vuurwerkshows. Fractievoorzitters van Groenlinks in Rotterdam Arno Bonte en David Rietveld in Den Haag pleiten al jaren voor een 'modernisering van de Nederlandse vuurwerktraditie', maar kregen weinig steun van de landelijke politiek. "De Tweede Kamer kan de roep om een hervorming van de vuurwerkpraktijk nu niet meer negeren", vinden ze.
De twee kwamen samen met vijftien lokale GroenLinks-fracties afgelopen maand met een meldpunt vuurwerkoverlast. Daar kwamen in twee weken ruim tachtigduizend meldingen over vuurwerkoverlast binnen.

Bij de aanhangers van bijna alle politieke partijen is een meerderheid voor een verbod op consumentenvuurwerk, melden de GroenLinksers. Alleen de VVD-aanhang is met een meerderheid van 57 procent tegen.
Update 18.00 uur

De afwijking van het GroenLinks-onderzoek ten opzichte van een onderzoek op deze site is opvallend. De club die met haar vuurwerkoverlast-meldpunt een duidelijk signaal probeert af te geven tegen het afsteken van vuurwerk rapporteert heel andere resultaten dan het recent op Fok.nl gehouden onderzoek: volgens bijna 55 procent van de ruim 4100 respondenten op Fok.nl moet iedereen gewoon vuurwerk kunnen blijven afsteken.

EĆ©nderde van de respondenten kiest ervoor om alleen professionele vuurwerkshows toe te staan en slechts 8,5 procent wil een totaalverbod op vuurwerk.