Als de export voldoende aantrekt, kan de Nederlandse economie halverwege 2013 het eerste herstel tegemoet zien. Dat is de verwachting die kredietverzekeraar Euler Hermes dinsdag uitspreekt. De Nederlandse export is goed voor drie kwart van het BBP. De aantrekkende export zorgt er in 2014 voor dat ook de investeringen weer toenemen.
De Nederlandse bouwsector kent dit jaar al een voorzichtige opleving door een groei van 0,7 procent. Het herstel van die sector zet verder door in 2014, met een groei van twee procent. Oorzaak hiervan is onder meer de verlaging van de overdrachtsbelasting.
Het aantal faillissementen neemt dit jaar toe met twee procent, voorspelt Euler Hermes. Dat betekent dat dit jaar ruim negenduizend bedrijven over de kop gaan. De meeste faillissementen komen voor in de financiƫle dienstverlening, handel en bouwsector.
Euler Hermes baseert zijn voorspellingen op de eigen database, met daarin gegevens van meer dan veertig miljoen bedrijven wereldwijd. Euler Hermes heeft een marktaandeel van 36 procent in de wereldwijde kredietverzekeringsbranche. Euler Hermes verzekert op jaarbasis 633 miljard euro aan kredieten.


Bron: Novum