De Malinese stad Banamba, een stad op zo'n honderdveertig kilometer ten noorden van de hoofdstad Bamako, is in de hoogste staat van paraatheid. Zo'n honderd Malinese militairen hebben zich naar de stad gespoed na berichten dat jihadistische strijders in de omgeving waren gezien.
"Er is hier geen garnizoen gelegerd en we hebben geen enkele verdediging. Het leger moet komen om de stad te beschermen", aldus een lid van het gemeentebestuur.

Banamba staat in verbinding met de garnizoensstad Diabaly door een secundaire weg. Diabaly is veroverd door extremistische rebellen die vanuit het noorden zijn opgerukt in zuidelijke richting. Het Franse leger voerde donderdag bombardementen uit, maar de rebellen hebben de stad nog steeds in handen.

Inwoners die de stad zijn ontvlucht zeiden dat het Franse leger in de nacht van woensdag op donderdag bombardementen heeft uitgevoerd op de stellingen van de rebellen. De extremisten hebben huizen in Diabaly ingenomen en proberen op te gaan in de bevolking om zo niet ontdekt te worden door het Franse leger.
"De acties van de Franse strijdkrachten, in de lucht of op de grond, duren voort", zei de Franse minister van defensie Yves le Drian. "De acties hadden gisteren plaats, hadden afgelopen nacht plaats, hebben vandaag plaats en zullen morgen plaatsvinden."

Malinese militairen vechten ondertussen in de stad Konna met de rebellen. Het Malinese leger beweert dat Konna heroverd is op de rebellen, maar dit kon niet bevestigd worden.

Novum