De overheid moet een speciale commissie in het leven roepen die orde op zaken gaat stellen in de kickbokswereld. Dat stelt de Utrechtse wetenschapper Marianne Dortants zondagavond in het programma KRO Brandpunt naar aanleiding van de vele geweldsincidenten met kickboksers en rond vechtsportgala's.
Dortants onderzocht de vele problemen binnen de sport en kwam tot de conclusie dat er geen toezicht is op de geldstromen, te weinig medisch toezicht is op de boksers en dat er geen zicht is op de kwaliteit van vechtsportdocenten. De kickbokswereld is niet in staat om de problemen zelf op te lossen, stelt ze. "Het is niet goed georganiseerd en daardoor kunnen deze excessen blijven bestaan. Er heerst een enorme verdeeldheid en concurrentie", aldus Dortants.

De analyse van Dortants wordt ondersteund door een intern rapport van het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC), dat in handen is van Brandpunt. Het justitiële onderzoekscentrum bracht de verwevenheid van kickboksen en criminaliteit in de provincie Noord-Holland in kaart. Bij zeker de helft van de vechtsportgala's zijn relaties met georganiseerde criminaliteit.

Vechtsportgala's lopen regelmatig uit de hand. In november viel nog een dode bij een schietpartij op een gala in het Brabantse Zijtaart. Meerdere personen raakten gewond.

PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken stelt in een reactie op de onderzoeken dat er een vechtsportcommissie moet worden ingesteld. Daarin moet ook een belangrijke rol zijn voor de Federatie Oosterse Gevechtsporten. Van Dekken vraagt komende week verantwoordelijk minister van Sport Edith Schippers (VVD) om met een initiatief te komen.


Bron: Novum