Dat heeft de rechtbank in Alkmaar dinsdag bepaald. De jongen kreeg een taakstraf van tachtig uur opgelegd, waarvan een gedeelte voorwaardelijk.
De destijds 15-jarige jongen fietste vorig jaar met twee andere jongens toen ze werden ingehaald door de vrouw. Toen ze net voorbij waren, pakte hij al fietsend het mandje vast dat de vrouw achterop had. Hij trok eraan en liet zich voortslepen, waarna de vrouw ten val kwam en ernstig hoofdletsel opliep. Bijna drie weken later overleed ze.

De jongen fietste na de val van de vrouw gewoon door. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij zich niet om de vrouw heeft bekommerd. Naast de taakstraf moet de jongen zich daarom ook laten begeleiden door Jeugdzorg, wat kan inhouden dat hij zich onder behandeling van een psycholoog of psychiater moet stellen. Ook moet hij de niet-verzekerde kosten van de begrafenis en de grafsteen betalen.
Justitie had een voorwaardelijke celstraf van twee weken, een werkstraf, een leerstraf en een agressietraining tegen de jongen geƫist.© Novum 2013