"Ik ben geen minister van Justitie, maar wat ik allang geprobeerd zou hebben, is om in Marokko een gevangenis te bouwen." Dat zegt de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) in het weekblad Humo, waar hij zijn antidrugsbeleid toelicht. De burgemeester heeft van drugsoverlast een van zijn belangrijkste taken gemaakt en wil nieuwe plannen invoeren. In september werden 53 agenten speciaal ingezet die deel uit moeten maken van een drugsteam. 

Wie in de Belgische stad een joint rookt op straat kan een boete van 75 euro verwachten en problematische drugsgebruikers kunnen gevangenisstraffen verwachten als hulpverlening niet lukt, zo meldt De Morgen. 

Illegale drugsdealers 


Volgens de burgemeester is het aantal illegale drugsdealers ook een groot probleem. De uitwijzing van deze personen naar Marokko komt nauwelijks voor. 'De Marokkaanse overheid is natuurlijk niet echt happig om die mensen terug te nemen. Ik denk dat we iets moeten creëren waar Marokko ook belang bij heeft. Zo'n gevangenis is ook een investering, dat is tewerkstelling: dié toer moeten we opgaan. Want nog eens gaan praten met Marokko en opnieuw een verdrag ondertekenen, en dan vaststellen dat over vijf jaar hooguit 10 of 15 man daar zijn straf uitzit: zo komen we er dus niet.' 

'Momenteel zitten er bijna 1.200 Marokkanen in de Belgische gevangenissen. Met hen alleen kun je een volledige gevangenis vullen. Mijn voorganger Patrick Janssens die niet van de rechterzijde was, pleitte al voor een gesloten centrum voor criminele illegalen. Waarom? Op een gegeven moment ben je het beu om te dweilen met de kraan open, hè', luidt het in Humo.

© Marokko 2013