De Egyptische arts Mohamed Helmy werd vorige maand uitgeroepen tot Rechtvaardige onder de Volkeren door het holocaustmonument Yad Vashem.
Helmy, die tijdens de oorlog in Berlijn woonde, is de eerste Arabier die geëerd wordt door Yad Vashem. De echtgenote van Helmy's achterneef zei tegen persbureau AP dat de familie de prijs niet accepteert. "Als een ander land had besloten Helmy te eren waren we daar blij mee geweest", zei Mervat Hassan. De familie wil de prijs niet aannemen vanwege de gespannen betrekkingen tussen Egypte en Israël. Hassan plaatste echter wel een kanttekening bij de weigering. "Ik respecteer het jodendom als religie en ik respecteer joden. De islam erkent het jodendom als een hemelse religie", aldus Hassan.
Yad Vashem liet zondag in een verklaring weten de beslissing van Helmy's nabestaanden te betreuren. "We vinden het jammer dat politieke sentimenten belangrijker lijken te zijn dan het menselijke aspect, en we hopen dat dat laatste ooit toch zal overwinnen."© Bron 2013