Met dwangbevelen en beslagleggingen wordt geprobeerd voor nog eens 199 miljoen euro aan te veel betaalde toeslagen terug te halen. Dat heeft de Belastingdienst vrijdag bekendgemaakt na een verzoek van RTL Nieuws.
Het toeslagensysteem werd in 2005 in gebruik genomen. Sindsdien is voor bijna tachtig miljard euro aan toeslagen uitgekeerd. Bijna 1,3 miljard is waarschijnlijk onterecht uitgekeerd. Daarvan is 273 miljoen waarschijnlijk niet terug te halen omdat mensen bijvoorbeeld failliet zijn gegaan of in de schuldhulpverlening zitten.
De Belastingdienst verloor vooral veel geld via huurtoeslag. Het gaat in totaal om 118 miljoen euro. Het is niet duidelijk hoeveel van het geld door fraude is verdwenen. Het bedrag kan nog verder oplopen omdat van honderdduizenden uitgekeerde toeslagen nog niet is vastgesteld of de ontvanger er wel recht op had.
Toeslagen worden zonder controle vooraf uitgekeerd. Dat maakt het systeem kwetsbaar voor fouten en fraude. Dit jaar bleek het systeem al fraudegevoelig toen duidelijk werd dat vooral Bulgaren op grote schaal fraudeerden met toeslagen.
Staatssecretaris van Financiƫn Frans Weekers (VVD) lag door die affaire korte tijd onder vuur in de Kamer. De vraag was of hij signalen daarover wel goed had opgevangen. Een meerderheid van de Tweede Kamer hield het vertrouwen in de bewindsman.© Novum 2013