Dat heeft het Syrische staatspersbureau SANA gemeld. De rebellen werden in een hinderlaag gelokt. Die maakte deel uit van een breder offensief tegen de bolwerken van de rebellen rond de Syrische hoofdstad. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten sprak van zeker twintig doden, maar beschikte niet over verdere details. 
De rebellen werden nabij Otaiba gedood, aldus SANA. Er werd een grote hoeveelheid wapens in beslag genomen, waaronder antitankraketten. Een militair verklaarde tegenover tv-zender Al-Ikhbariya dat onder de doden enkele buitenlandse strijders zijn. De hinderlaag werd opgezet na een tip, aldus de militair. "Het was een zeer accurate operatie. We gaan van overwinning naar overwinning", zei hij. Een andere militair zei dat de rebellen behoorden tot Jabhat al-Nusra, een beweging die banden heeft met Al-Qaida. 
Eveneens vrijdag voerden diverse gevechtshelikopters van het Syrische leger aanvallen uit op de noordelijke stad Safira, die in handen van de rebellen is. Nabij de stad ligt een militair complex waar naar verluidt ook chemische wapens worden opgeslagen en geproduceerd. Volgens Artsen zonder Grenzen zijn deze maand al 130 duizend mensen de stad ontvlucht. De beschietingen van de stad begonnen op 8 oktober, aldus AzG. Inmiddels zouden er al 76 doden zijn gevallen. 
"Dit soort extreem gewelddadige aanvallen hebben de bevolking, die eerder al het oorlogsgeweld ontvluchtten, tot een nieuwe exodus gedwongen", zei Marie-Noelle Rodrigue van AzG. Ze waarschuwde dat de bevolking nu verder trekt naar gebieden waar al grote groepen vluchtelingen hun heil hebben gezocht. © Novum 2013