De Moslimbroeders hebben hun eis - dat Morsi opnieuw als president moet worden aangesteld - nog altijd niet laten vallen. Morsi en zijn islamistische regering werden begin juli afgezet door legerleider Abdel-Fatah el-Sissi. Aan Morsi's val gingen weken van massale protesten vooraf, waar miljoenen Egyptenaren aan meededen. Sinds de machtsovername is het regelmatig tot massale gevechten gekomen tussen Morsi's aanhangers enerzijds, en de veiligheidsdiensten en Morsi's tegenstanders anderzijds. 
Honderden mensen zijn daarbij omgekomen. Duizenden leden van Morsi's Moslimbroederschap zijn opgepakt, onder wie Morsi zelf en een aantal andere leidinggevende figuren van de beweging. Sommige betogers die zich vrijdag op straat begaven droegen foto's mee van hun omgekomen familieleden en vrienden. Anderen scandeerden dat Morsi opnieuw moet worden aangesteld, en dat legerleider El-Sissi moet opstappen. 
Morsi moet 4 november voor de rechter verschijnen. Hij wordt ervan beticht aan te hebben gezet tot moord op zijn tegenstanders. Een groep van islamistische partijen, waaronder de Moslimbroederschap, zei dat de protesten van vrijdag het begin zijn van een week lange reeks demonstraties, die zullen aanhouden totdat Morsi's proces begint.
© Novum 2013