Dat heeft de Turkse minister voor EU-zaken Egemen Bagis vrijdag gezegd. Bagis hekelt echter de barrières die andere landen opwerpen ten aanzien van verder overleg. Vooral de tegenwerking van Cyprus is de minister een doorn in het oog.
Eerder deze week besloot de EU het overleg te hervatten. Het zijn de eerste gesprekken in drie jaar. Onderwerp van gesprek is regionaal beleid, een van de tientallen onderwerpen waarover overeenstemming moet worden bereikt voordat Turkije volwaardig EU-lid kan worden.
Bagis zei in een interview met Associated Press dat de trage voortgang twijfel zaait in Turkije of de EU ooit van plan is om het land lid te laten worden. "Natuurlijk zijn we ontzettend gefrustreerd en soms twijfel ik wel eens aan de oprechtheid van de Europese beleidsmakers."
In 2005 werd een begin gemaakt met het toetredingsoverleg, ondanks scepsis bij veel Europese landen over de toetreding van een overwegend islamitisch land tot de grotendeels christelijke Unie. In juni blokkeerden sommige EU-landen het overleg uit protest tegen de wijze waarop de Turkse autoriteiten protesten in het land de kop indrukten.Hoewel het overleg inmiddels is hervat, werpt een aantal landen nog altijd barrières op. Hij wees bijvoorbeeld op Cyprus, dat al sinds 1974 met Turkije in een dispuut is verwikkeld over het noordelijke deel van het eiland. Het eiland werd in 1974 in tweeën gedeeld, nadat Turkije een deel had bezet. In 1983 riep Turkije Noord-Cyprus uit als onafhankelijke staat. Alleen Turkije erkent deze onafhankelijkheid.
Bagis zei dat Cyprus op belangrijke punten vooruitgang blokkeert, terwijl het voor alle partijen beter zou zijn als er wel progressie wordt geboekt. Hij wees onder andere op de energievoorziening, waarbij Turkije een belangrijke rol speelt. "Een lidstaat kaapt de energiebelangen van vijfhonderd miljoen Europeanen, gewoon omdat het kan."
Ondanks alle frustratie, prijst Bagis de hervormingen die de EU voorschrijft. Dit in tegenstelling tot de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, die kortgeleden uithaalde naar de EU en zei dat Europa zich eerst maar eens op zijn eigen problemen moest richten. Bagis vindt echter dat vooruitgang goed is voor Turkije. Hij heeft Brussel al vaker vergeleken met een diëtist. "Het feit dat de diëtist zelf last van overgewicht heeft of een paar verstopte aderen of zelfs een beetje chagrijnig is, wil niet zeggen dat zijn advies slecht is."© Novum 2013