Volgens het Dagblad van het Noorden hadden het OM en de politie de krant vorig jaar bewust voorzien van onjuiste informatie over een aanstaande doorbraak in recherchewerk, bedoeld om te kijken hoe de mogelijke verdachte zou reageren.

Hoofdredacteur Evert van Dijk van Dagblad van het Noorden rept in het artikel woensdag in zijn krant van een kwalijke zaak. ,,Dit schaadt het vertrouwen. Wij zullen nog alerter moeten zijn op wat de politie ons vertelt.''

In een reactie laat het OM weten dat wel degelijke sprake was van een doorbraak in het onderzoek. Daarbij draaide het om een zware mishandeling en beroving van een prostituee in 2008. ,,In 2015 werd een verdachte van een ander strafbaar feit veroordeeld. Hij moest verplicht DNA afstaan'', aldus het OM ,,Dat matchte met dat van de verdachte van de mishandeling en beroving van de prostituee. Deze DNA-hit werd gezien als een doorbraak in het onderzoek uit 2008.''

Volgens het Dagblad van het Noorden kon door het DNA-onderzoek wel een link van de Groningse verdachte naar de prostituee worden gelegd. Maar daarmee zou niet bewezen zijn dat de man de vrouw had mishandeld en beroofd. Daar was meer bewijs voor nodig. Het Dagblad van het Noorden meldde dat de politie daarom informatie over de vermeende doorbraak aan de de krant heeft verstrekt, in de hoop dat de verdachte door de publicatie van het artikel ongerust zou worden.

De journalistenvakbond NVJ gaat bij de politie en het Openbaar Ministerie protest aantekenen tegen het verspreiden van nepnieuws van deze instanties via de media.
© anp 2017