Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf F-Secure. Het bedrijf plaatste meerdere zogenoemde lokservers in verschillende landen om cybercrime te monitoren. Vanuit Rusland worden de meeste cyberaanvallen gepleegd, namelijk 44 procent van de onderzochte aanvallen, gevolgd door de Verenigde Staten met 15 procent. Nederland staat op de derde plek: 7 procent van de aanvallen gebeuren vanuit hier of in ieder geval vanaf Nederlandse servers.

Behalve dat Nederland een geliefde plek is om anderen aan te vallen, worden er ook veel aanvallen op Nederland gepleegd. Het gaat op de tweede plek van meest aangevallen landen, achter de VS. Welke doelen het meest worden aangevallen - particulieren, bedrijven, overheidsinstanties - is niet bekend.

F-Secure onderzoekt eens per half jaar het aantal cyberaanvallen. Opvallend is dat in eerste zes maanden van dit jaar het aantal activiteiten met 223 procent is toegenomen ten opzichte van het laatste halfjaar van vorig jaar. Deels is dat te verklaren doordat er meer lokservers zijn geplaatst waarmee de aanvallen worden geregistreerd, maar voor een groot deel komt het ook echt door toegenomen cybercrime.
© ANP 2017