Hij zit volgens de Turkse autoriteiten vast tot 8 januari 2026, al is het mogelijk dat hij in oktober 2021 in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating.

Begin deze week rees twijfel over zijn verblijfplaats. Duitse media meldden dat B. vanuit Turkije een netwerk van callcenters zou leiden dat energiecontracten verkoopt aan Duitse klanten. Dat was volgens het OM reden ,,extra zorgvuldigheid te betrachten bij het doen van navraag over zijn actuele verblijfsplaats''.

Bij verstek veroordeeld

Het OM verzocht Turkije eerder een door de Nederlandse rechter opgelegde straf voor mensenhandel van zeven jaar en negen maanden ten uitvoer te brengen, omdat Turkije geen eigen onderdanen uitlevert. Het gerechtshof in Istanbul heeft die straf in november vorig jaar onherroepelijk verklaard, aldus het OM.

B. werd in 2010 door het hof in Arnhem bij verstek veroordeeld. Hij ontsnapte daarvoor al naar Turkije tijdens een verlof.

Gebrandmerkt

Het onderzoek naar B.'s bende was volgens het OM ,,het grootste onderzoek naar mensenhandel in de recente geschiedenis''. De bende verdiende miljoenen euro's met georganiseerde uitbuiting van vrouwen in de Amsterdamse prostitutie. De vrouwen werden met geweld onderdrukt en gebrandmerkt met tatoeages.

Het Duitse weekblad Der Spiegel zei B. op het spoor te zijn gekomen na maandenlang onderzoek. Hij zou belbureaus met honderd tot 130 werknemers runnen, verspreid over zes locaties in Turkije.
© anp 2017